مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم همدان:
نگاههای متهمگونه به شرکتهای دانشبنیان آزاردهنده است
دوایر دولتی به ما همچون رقیب نگاه میکنند
سپهرغرب، گروه کاردانش – طاهره ترابیمهوش: مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم همدان با اشاره به بروکراسی حاکم بر فضای تأسیس و تولید شرکتهای دانشبنیان، گفت: بیاعتمادی و نگاه متهمگونه به تولیدکنندگان شرکتهای دانشبنیان آزاردهنده است.
با نگاه به سهم قابل توجه بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی و اهمیت حمایت از تولیدات این بخش و تأمین نهادههای کشاورزی در سطح کشور و بهویژه در استانهایی همچون همدان که یکی از پایههای اقتصادی آن بر مبنای کشاورزی بنا نهاده شده است، میتوان گفت تأمین کودهای کشاورزی یکی از کارهای استراتژیک و اساسی است که طی سالهای اخیر بنا به نوسان قیمت ارز از چهار هزار و 200 تومان به اضافه مابهالتفاوت 400 تومانی برای واردات این محصولات استفاده میشود و درواقع نرخ ارز وارداتی آنها به سه هزار و 800 تومان میرسد؛ حال آنکه دراینبین میتوان با اتکا به توان داخلی از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان بهره برد، زیرا شرکتهای مذکور در این بستر علاوهبر اشتغالزایی از خروج ارز و درعینحال مباحث مبتلابه این حوزه همچون قاچاق جلوگیری کرده و درعینحال توسعه و رونق بخش کشاورزی را رقم خواهند زد. بر این اساس بر آن شدیم تا در این شماره از صفحه کار و دانش به گفتوگو با حسین قاسمی، مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم در استان همدان بپردازیم که در ادامه میخوانید:
80 درصد کود شیمیایی پای معدنی وارداتی است
مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم با بیان اینکه زمینه فعالیت این شرکت در حوزه تولید کودهای شیمیایی پای معدنی است، گفت: با توجه به شناختی که از بازار وجود دارد و درعینحال آمار دریافتی از گمرک، درحال حاضر 80 درصد کودهای شیمیایی پای معدنی در این بخش وارداتی است.
حسین قاسمی با تأکید بر اینکه عمدتاً این کودها با ارز دولتی از کشورهایی همچون چین و هند وارد میشوند، اظهار کرد: درحال حاضر نیروی کار فعال در بخش کارگاهی شرکت هشت تن بوده که این عدد در فصول مختلف متغیر است.
وی با اشاره به اینکه فصول سرد اصلیترین زمان کاری ما هستند، اذعان کرد: در این فصول نیروی بیشتری بهکار گرفته میشوند.
قاسمی با بیان اینکه از عمر تأسیس این شرکت چیزی حدود چهار سال میگذرد، عنوان کرد: البته در بحث تولید محصول یک سال است که موفق به تولید انبوه شدهایم.
مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم با اشاره به اینکه در حوزه حمایت پارک علم و فناوری استان همدان همکاری مناسبی دارد، خاطرنشان کرد: اما دراینبین ادارات مختلف تنها در کلام حامی شرکتهای دانشبنیان هستند و در عمل پیش پای فعالیت شرکتهای دانشبنیان سنگاندازی میکنند.
مانع از خروج ارز میشویم
این جوان فرهیخته همدانی با بیان اینکه یقیناً فعالیت شرکتهای دانشبنیان در بخشهای مختلف از خروج ارز از کشور جلوگیری میکند، عنوان کرد: بهعنوان مثال یقیناً در حوزه کاری ما (تولید کود شیمیایی پای معدنی) از آنجایی که 80 درصد از نیاز کشور وارداتی است، بنابراین در عرصه جلوگیری از خروج ارز نقش مهمی را ایفا میکنیم، زیرا سالانه میلیاردها تومان سرمایه با تخصیص ارز دولتی به واردات این محصول، از کشور خارج میشود.
قاسمی ادامه داد: اما متأسفانه همدلی و حمایت از تولیدکننده داخلی در این بخش وجود ندارد، بهطوری که اگر بفهمند طرح و یا ایدهای داری که قادر است از بروز رانت وارداتی جلوگیری کند، به بدترین وجه با تولیدکننده برخورد میکنند.
مدیرعامل شرکت تعاونی دانشبنیان ارگ زرین شیمی جم با تأکید بر اینکه درحال حاضر ثبت شرکت حداقل در بهترین شرایط دارای فرآیند زمانی پنجماهه است، اذعان کرد: درنظر بگیرید که اگر بخواهید این شرکت را در حالت تعاونی اداره به ثبت برسانید، فرآیند مذکور به چند ماه دیگر زمان نیاز دارد، چراکه پیش از ثبت شرکت میبایست با اداره تعاون هماهنگی لازم ایجاد شود.
وی با بیان اینکه اگر بحث ثبت اختراع نیز دراینبین مطرح باشد فرآیند زمانی یکساله را طلب میکند، عنوان کرد: در این وادی تلاش برای تأمین امنیت و جلوگیری از لو رفتن اختراع و طرح نیز خود دردی مضاعف برای فعالان عرصه شرکتهای دانشبنیان محسوب میشود.
گذشتن از هفتخان رستم برای رسیدن به تولید
قاسمی با اشاره به اینکه بنده برای تأسیس این شرکت که در حوزه تأمین کود شیمیایی است از هفت دستگاه و سازمان مختلف مجوز دریافت کردم، خاطرنشان کرد: دریافت هرکدام از این استعلامات در بهترین حالت چندماه و حتی در مواردی یک سال به طول انجامید.
این فعال عرصه شرکتهای دانشبنیان ادامه داد: دریافت استعلام از ادارات مختلف برای محصولی که صرفاً مصرف کشاورزی دارد تنها به این بهانه که ممکن است روزی از این مواد برای تولید مواد ناریه استفاده شود، بههیچوجه قابل پذیرش نیست؛ زیرا مجوزی که بنده برای فعالیت شرکت دریافت کردهام و درعینحال مواد اولیه و فرآیند تولیدی که در شرکت طی میشود، مشخصکننده این مسئله است که فرمولاسیون موجود تنها در عرصه کود شیمیایی برای کشاورزی بهکار گرفته میشود.
وی با بیان اینکه نگاه مجرمانه و درعینحال بهعنوان یک رقیب در ادارات به تولیدکنندگان آزاردهندهترین بخش ماجرا است، تصریح کرد: این رویکرد نتیجهای جز مأیوس کردن تولیدکننده در مسیر تولید به دنبال نخواهد داشت.
رهآورد سختگیریها سوق دادن تولیدکننده به سمت دلالی است
قاسمی با بیان اینکه یقیناً گام نهادن در مسیر تولید با توجه به نگاه ادارات صبر ایوب طلب میکند، اذعان کرد: بازهم تأکید میکنم این نگاه غلط به تولیدکننده (متهم و رقیب) وی را از مسیر تولید منحرف و به راه پُرسودتر دلالی خواهد کشاند.
تولید سه تُن کود بهصورت روزانه
این فعال عرصه شرکتهای دانشبنیان در پاسخ به این سؤال که با پشت سر گذاشتن دشواریهای عنوانشده درحال حاضر چه میزان محصول تولید میکنید و آیا در مسیر صادرات گام نهادهاید؟ گفت: از آنجایی که یک سال است توانستهایم دست به تولید بزنیم، درحال حاضر روزانه سه تُن کود تولید میکنیم.
وی افزود: با توجه به بحث تقاضای بازار و سوددهی مورد توجه شرکت، از 15 نوع کود شیمیایی پای معدنی تولید سه نوع از آنها در دستور کار ما است.
درحال رایزنی با قرقیزستان برای صادرات محصول هستیم
قاسمی با بیان اینکه در عرصه صادرات نیز باید بگویم پارک علم و فناوری استان همکاری لازم را دارد بهگونهای که علاوهبر برخی مشوقهای صادراتی و هماهنگی با رایزنان اقتصادی دیگر کشورها سخنرانی در همایشها را نیز در دستور کار خود دارد، گفت: بر این اساس از آنجایی که درحال حاضر بنا به اختلاف قیمت بین دلار و پول داخلی تولیدکنندگان و درعینحال خریداران خارجی رغبت بیشتری به فعالیت در عرصه صادرات دارند و تاکنون شرکت ما توانسته است سفارش محدودی را از کشور قرقیزستان دریافت کند، بنابراین در این بستر درحال رایزنی هستیم.
وی ادامه داد: اما نکته این است که ورود به عرصه صادرات نیز نیازمند دور تسلسل دریافت مجوزها است، زیرا متناسب با میزان دریافت سفارش میبایست مجوز افزایش تولید را دریافت کنیم.
این جوان فرهیخته همدانی با تأکید بر اینکه حتی اقدام به تولید نوع چهارم از کود شیمیایی نیز نیازمند گرفتن مجوز از دستگاههای مختلف است، عنوان کرد: حال آنکه در ادارات دلالبازی حکمفرماست؛ بدین معنا که اگر با یکی از کارمندان ارتباط داشته باشید، کار سریعتر جریان پیدا میکند و اگر نه، بازهم میبایست فرآیند چندینماه رفتوآمد به ادارات را طی کنید.
حمایتی از دستگاههای اجرایی دریافت نکردهایم
قاسمی در پاسخ به این سؤال که آیا بهلحاظ حمایتهای مالی از همکاری دستگاههای متولی بهرهمند شدهاید؟ گفت: اگر بخواهم واقعیت را بیان کنم نهتنها کمکی از سوی دستگاه و ادارات دولتی دریافت نکردهایم، بلکه همواره با سنگاندازیهای سیستم بانکی نیز مواجه بودهایم.
وی افزود: در این مسیر بازهم پارک علم و فناوری استان در حد توان حمایت مالی را در قالب تسهیلات داشته است، اما مسئله این است که کمکها در این بخش کفاف نیاز مالی تولیدکنندگان را نمیدهد.
نهادهای حمایتی به دنبال شراکت هستند و نه حمایت
قاسمی با بیان اینکه البته نهادهای حامی همچون بنیاد برکت و یا فرمان ماده 100 امام که از طریق پارک به شرکتها معرفی میشوند نیز خود شرایط خاصی را میطلبد که در اغلب موارد از دایره فعالیت شرکتهای دانشبنیان خارج است، عنوان کرد: اغلب این نهادها از واحدهای فناور انتظار شریک شدن در تولید را دارند، حال آنکه ما فعالان این عرصه بیشتر به دنبال جلب حمایت هستیم.
معالوصف؛ این جوان فرهیخته همدانی در گزارش از خستگی مسیر راهاندازی شرکتش گفت و اینکه در آخرین گامهای تولید و عرضه محصول، خود را در مسیری رو به بنبست حس کرده و بهشدت نیاز به حمایت دارد؛ حال آنکه گویی در مسیر توسعه شرکتهای دانشبنیان استان همدان همچنان بروکراسی اداری وجود دارد و نگاه متهمگونه به این تولیدکنندگان نوین عرصه اقتصادی در استان به یک رکن تبدیل شده و نفس این شرکتها را به شماره انداخته است. این درحالی بوده که در قرن 21 نگاه اینچنینی جز پسرفت چیزی برای استان به ارمغان نخواهد آورد و تأسفبارتر اینکه در هر جلسه و یا نشستی مدیران از حمایت تمامقد از شرکتهای دانشبنیان دم میزنند، اما در عمل خود به سنگی بزرگ در مسیرشان بدل شدهاند که تکان دادن این سنگ از توان شرکتهای نوبنیادی همچون شرکتهای دانشبنیان، خارج است و در این وادی میبایست شاهد تحولی جدی باشیم تا در آینده شرکتهای دانشبنیان فعال در عرصههای حساس همچون تولید نهاده در بخشهای مختلف از چرخه فعالیت خارج نشوند.
منبع : روزنامه سپهر غرب